Η αποχέτευση στο σπίτι μας δέχεται κάθε ημέρα ρυπογόνους παράγοντες όπως ακαθαρσίες, λίπη και λάδια, ακόμη και ακατάλληλα αντικείμενα με συνέπεια να στενεύουν σιγά-σιγά οι σωλήνες της.
Η στένωση των σωληνώσεων όταν γίνεται αργά, συχνά μένει απαρατήρητη από τους ενοίκους. Το πρόβλημα παραμένει και γιγαντώνεται μέχρι κάποια στιγμή να εμφανιστεί στο προσκήνιο ζητώντας μια οριστική ή προσωρινή λύση. Όταν υπάρξει κάποια έμφραξη, υπερβολική στένωση των σωλήνων αποχέτευσης, τότε η μόνη λύση είναι η αποτελεσματική απόφραξη και ενδεχομένως κάποια επιθεώρηση ότι όλα τα εξαρτήματα του συστήματος λειτουργούν σωστά χωρίς ρηγματώσεις, διαρροές κλπ.
Οι δυσάρεστες οσμές που μπορεί να παρατηρηθούν ότι προέρχονται από τους σωλήνες της αποχέτευσης μπορεί να οφείλονται πέρα από την έμφραξη τμημάτων της αποχέτευσης και στα σιφόνια που έχουν διπλή λειτουργία. Αφενός, τα σιφόνια αποχετεύουν τα νερά για την αποφυγή πλημμύρας, και αφετέρου, εξαερίζουν το σύστημα αποχέτευσης.
Η αποστράγγιση των σιφονιών ειδικά κατά τις ώρες που αυτή δε χρησιμοποιείται καθώς οι ένοικοι κοιμούνται και δεν πέφτουν απορρυπαντικά στην αποχέτευση αλλά και η προβληματική ή φραγμένη εξαέρωση του αποχετευτικού με δημιουργία υποπίεσης που δεν επιτρέπει την απομάκρυνση των δυσάρεστων οσμών από τις ξεθυμάστρες, μπορούν να προκαλέσουν το φαινόμενο οσμών από την αποχέτευση ή το βόθρο.
Αν το πρόβλημα είναι μικρό μπορούμε να προσπαθήσουμε να ξεβουλώσουμε την αποχέτευση ρίχνοντας ξύδι, μαγειρική σόδα ή ζεστό νερό στην αποχέτευση του νιπτήρα, του νεροχύτη ή της μπανιέρας, εξαρτάται ποιος υποδοχέας είναι κοντινότερος στο σημείο του προβλήματος. Για τις οσμές χρησιμοποιούμε χυμό λεμονιού.
Θα πρέπει να αποφεύγεται η ρίψη λαδιών και λιπών στην οικιακή αποχέτευση γιατί επικολλούνται στις σωληνώσεις και τις φράζουν. Επίσης, σύμφωνα με τον κανονισμό ύδρευσης και αποχέτευσης απαγορεύεται να πετιούνται λάδια και λίπη στις αποχετεύσεις.
Σε περιπτώσεις απροσεξίας ή εσκεμμένης ενέργειας από πλευράς ενοίκων να ξεφορτώνονται κάθε είδους αντικείμενο στην αποχέτευση, το φράξιμο είναι σίγουρο. Σε σπιτική αποχέτευση είναι κάπως σπάνιο φαινόμενο, αλλά σε κοινόχρηστες κτιρίων, χώρων εστιάσεως, ξενοδοχείων, δημοσίων κτιρίων πιο συχνό και προβληματικό. Όταν πετιούνται πλαστικά, χαρτόνια, πάνες, σερβιέτες, περιοδικά κλπ., και μάλιστα συστηματικά, είναι ευνόητο ότι πολύ σύντομα θα εμφανιστεί πρόβλημα.